Utbildningar

Vi har ett brett utbud av utbildningar riktade mot olika städorganisationer, entreprenörer etc. Dels har vi fasta datum för s.k ”öppna utbildningar” sedan har vi också kundanpassade som vi gör på plats hos kunden.
   Vi utbildar enligt senaste versionen INSTA 800 som utkom 5 september 2018 (tidigare kallad SS 62 78 01)

Arbetsledarutbildning

Vi vänder oss till dig som är arbetsledare och har några år på nacken inom branschen, dessutom har en SRY eller PRYL utbildning eller liknande . En lång arbetslivs erfarenhet kan också räcka för att gå denna utbildning som kommer att utveckla dig som ledare.

Utbildning omfattar 2 + 2 dagar. ( ca 2 till 4 veckor mellan varje utbildningstillfälle) eller enligt önskemål.

I utbildningen ingår coachning av ett städteam, hur forma bra städinstruktioner och en korrekt städkalkyl, självkännedom, etik och moral, konflikthantering etc. Diplom utdelas efter genomgången arbetsledarkurs.

Grundutbildning för Städare - Städkompetensbeviset !

En introduktion i städyrket omfattning 3 heldagar. Utbildningen omfattar teori och praktiska övningar samt ett slutprov med enklare kryssfrågor. Ett ”Städkompetensbevis” erhåller du efter genomförd utbildning och godkända praktiska och teoretiska prov.

Denna utbildning vänder sig till dig som är ny eller relativt ny inom branschen.

SRY-UTBILDNING

Fem dagar varvat med teori och praktik enligt ServiceBranschens Yrkesnämnd. SRY. Yrkesbevis utfärdas efter genomgången kurs.
Kontakta oss på Vamos Viajes AB, mailadress kontakt@vamosviajes.se för offert. Vid grupper om minst fem personer erbjuder vi ett extra bra pris per person.

Anders Johansson är godkänd SRY-handledare och har lång erfarenhet av utbildning.

– Jag har haft totalansvaret för Systembolagets städorganisation, med 27 städområden och en ansvarig ”Städsupport” vid varje område vars uppgift är att bistå omkring 600 lokalvårdare i 442 butiker.

Anders har också SRY handledarutbildning, och har därigenom skött löpande SRY-utbildningar för alla Städsupport.

Övrigt i Anders ansvarsområden:
• Löpande kompetensutveckla Städorganisationen
• Löpande städtidsberäkningar för nya och ombyggda butiker.
• Ansvarig för metoder och material.
• Ansvarig för kvalitetskrav i samband med upphandlingar av kombiskurmaskiner, utrustning och rengöringsmedel

Utbildning i Nordiska städstandarden INSTA 800

Nu utbildar vi enligt senaste versionen NORDISKA STÄDSTANDARDEN INSTA 800 som utkom 5 september 2018 (tidigare kallad SS 62 78 01)
   Sedan år 2000 när den första Nordiska Städstandaren kom ut har Christina Holmefalk som är ansvarig för samtliga kurser utbildat i INSTA 800.
   Christina har även suttit med under ca 8 år i Tekniska Komittén TK 314 hos SiS (Swedish Standard Institut). System för att fastställa och bedöma städkvalitet. Denna utbildning är indelad i 4 olika nivåer:

Steg 1 -2
Vänder sig till städare och de inom en organisation som skall ha en övergripande grund för vad kontroll av städkvalitet är enligt NORDISKA STÄDSTANDARDEN INSTA 800 – Utbildningen omfattar 1 dag varvat med teori och praktik.

Steg 3
Förkunskap är steg 1-2. 1 dag utbildning. 
   Vänder sig till dig som är arbetsledare och till dig som skall göra kontroller.
   Teori och praktiska kontroller med 4 till 6 lokaler ingår samt en skriftlig test med 25 frågor och 10 kryssfrågor. Efter godkänt prov erhålles ett ”Städkompetensbevis”.

Steg 4
Förkunskaper steg 1, 2 och 3, 1 dags utbildning. 
   Denna utbildning vänder sig till dig som skall kunna hela standarden och även agera som utbildare och konsult. Hela standarden repeteras och fokus är hur kontroller görs. Hur förenkla kontrollerna med digitala system.    
   Uppföljningssystem och utvärdering av resultat i samband med kontroller bla.

Under 2019 kommer en webbaserad utbildning också att utarbetas.

Städhygien

Städare/lokalvårdare och arbetsledning.

1 dags utbildning med ”Städkompetensbevis” efter genomförd utbildning och godkänd test.

När det gäller vård av lokaler så är det idag mycket fokus på att leverera ett städresultat, men det är minst lika viktigt att städa på ett hygieniskt sätt, och att tänka på miljön i lokalerna för att leverera en hållbar städning.
   Vi tar upp städhygien, smittspridning, mikroorganismer, atp-mätning och hygienska kontroller.

Vi kommer även gå igenom den personliga hygienen för städarna, då den också är viktig för helheten i leveransen.

Arbets- och moppteknik, ergonomi

Utbildningen omfattar 1 heldag och 1 heldag, uppföljning med s.k ”uppkörning” efter manual. Denna uppföljning görs efter 1 till 1,5 månader efter genomförd första utbildningsdag.

Den manuella städningen utgör fortfarande en stor del av städtiden. Självklart ska vi använda och använder fler och fler städmaskiner men trots allt är det mycket tid för manuell moppning inredningsstädning.

Under flera år har Christina Holmefalk utvecklat en bra teknik, när det gäller skjutmetod, svirvelmetod, skrapmetod, åtkomst i hörnor och på golvsocklar, under möbler, i trappor och fläckborttagning. Dessa moment går vi igenom och var och en kommer att få teoretisk och praktisk genomgång. Vi använder sedan en manual som är utformad tillsammans med Kommunhälsan i Sundsvall, som används i samband med uppföljningsmomentet.

Vi går igenom statiskt och dynamiskt arbete, samt talar om vikten av att avlasta, byta arbetsmetod och grepp, växla tyngdpunkter och använda växelvis armar och ben. Allt för att underlätta och förenkla städarbetet, utan felbelastning.

Fastighetsstädning och trappstädning

Utbildning omfattar 1 till 2 dagar. Beroende på förkunskaper.

Detta vänder sig till alla som arbetar som fastighetsstädare hos fastighetsbolag

Utbildningen går igenom grunderna för städning gällande rengöringsmedel, städmetoder och arbetsteknik för trappor, inredning, tvättstugor och källargångar.
   Denna utbildning kan kombineras med 1 uppföljningsdag som vänder sig till alla som genomgått kursen och sedan önskar ”köra upp” för att erhålla diplom i fastighetsstädning. Denna uppföljning omfattar 1 dag, där vi delar in tidigare deltagare i grupper om två och två, för att de ska kunna visa sina färdigheter som behövs för fastighetsstädning.
   Efter genomförd uppföljning s.k ”uppkörning” erhåller deltagarna ett ”Städkompetensbevis”.

Fönsterputs

Utbildningen omfattar 1 dag.

Att putsa fönster är en konst och det behövs rätt redskap och teknik.

Vi går igenom teknik teoretiskt och praktiskt.

Golvvård och golvmaterial

Utbildningen omfattar 2 dagar.

• Vi går igenom olika golvmaterial.
• Olika metoder för golvvård, vax, polish, twistermetod.
• Maskiner, skurmaskin, våtsug, high speed polering, kombimaskin.
• Praktiska övningar med skurning och polering, samt läggning av golvvårdsvax samt polish och praktik med twistermetod.

Arbetar du med hushållsnära RUT tjänster?

Vi har utbildningen för dig!

En kort miniutbildning omfattande 2 dagar som kompletteras med vår instruktionsfilm för städning i privata hem.

Vi lär dig hur du städar ett hem, olika rum samt kök och badrum på bästa sätt. Om du genomför vår utbildning, får du tillgång till vår instruktionsfilm med tillhörande inlärningsfrågor. Du kommer att få svara på ett antal kryssfrågor och när du blir godkänd erhåller du ett ”Städkompetensbevis” på att du genomgått en introduktionsutbildning för att arbeta i privata hem.

Här kan du se en trailer på professionell hemstädning

Kontakta oss om du vill boka utbildning för hemstädning, då får du också tillgång till vår instruktionsfilm med tillhörande testfrågor. Det bidrar till att du och din personal får en bra grund att stå på, för att arbeta med hemstädning på ett professionellt sätt.